#metoo

Underbar kampanj som dominerat nyhetsbevakningen världen över senaste tiden. Så behövd. Så viktig. Så bra. Ändock så tragiskt att den behövs. Att vi kvinnor måste kampanja för att få ha våra kroppar i fred. Att det inte är en självklarhet: Jag äger min kropp. Ingen annan har tillgång till den utan mitt godkännande. 
 
Likt många kan även jag vittna om sexuella ofredanden och kräkningar mot mig och min kropp. Som den där gången i tunnelbanan i Rom när en kille vägrade släppa min rumpa. Trots att jag sa till tre gånger. Fjärde gången sa jag inte till. Då slog jag. Knuten högerhand på hans näsa. Blod och skrik överallt. Som den där kollegan för många år sedan som undrade om jag hade sugit av chefen för att få ok på ett jobb. Som den där hockeyordföranden som undrade vem jag knullade i bandylaget eftersom det skrevs mer om bandyn än hockey i tidningen.
 
Ett axplock. Finns säkert fler tillfällen men när något ständigt sker så blir det till en vana och man slutar att reagera/reflektera över det. Tyvärr. 
 
Måtte #metoo ha en långsiktig effekt, på samhällsstruktuer, normer och i riktlinjer på skolor, arbetsplatser och i föreningslivet. 
 
Måtte vi föräldrar tänka till och lära våra barn (oavsett kön) respekten för sin egen kropp. Rätten att säga Nej. Skyldigheten att lyssna på ett Nej. Och högljutt säga ifrån när rätten kränks. 

retromarknad

Västerås retromarknad såg dagens ljus i början av oktober. En marknad med grejer, möbler och kläder från 40-talet-, 50-talet och 60-talet. Det ville inte jag och Doris missa så vi for upp till bruksorten och packade med oss mamma, Lisa och Julle in till Västerås för a walk down memory lane bland alla coola, häftiga och fina retroprylar. Fyndchansen var hög, främst bland kläder. Där hittade Julle höstens finaste kappa! En superchic 60-talare - som gjord för henne. Själv orkade jag inte prova kläder utan spanade mest efter pryttlar. Såg en fin kryddhylla med glasskäppor och färgglada martiniglas från 60-talet. Köpte inget av det. Kom i stället hem med underbara amerikanska bokstavskort från 50-talet. 
Älskar formen, färgerna och illustrationerna. De är vändbara och på baksidan finns: 
De blir perfekta när Elis börjar lära sig engelska. Synd bara att bokstäverna D och E inte fanns. Får kika in hos butiken Tingretro i Falun när vi är i Dalarna i sommar. 
 
Västerås retromarknad blev nog av en succé, arrangörerna hade hoppats på 200 personer. Det kom över 1200! Kön ringlade sig lång för att komma in i Växhuset, och det var trångt där inne. Man var väl inte så populär med barnvagn ...
Jag hoppas verkligen att det blir ett återkommande event detta och då i större lokaler! 

Doris tre månader

 Nu händer det grejer med tösen. Hon är en bäbis nu, inget litet knytte. Hon gillar att vara med när och där det händer. Att ligga ner är supertråkigt, istället är hon som mest nöjd när hon får sitta upp och titta. Hon gillar att kika runt i rummet, lyssna och ha koll på vad som händer.
Storebror är ohotad favorit i familjen. Att prata med honom är hennes favoritstund. Hon tittar på honom med stora ögon, och så försöker hon härma hans prat också. Fascinationen och kärleken är besvarad från Elis. Supersöta tillsammans. 
  
Doris pratar mer och mer. Provar sig fram med rösten, skrikskrattar när hon är glad eller exalterad, eller när hon pratar med sin bästis Flingo. En goseflamingo som Elis vann åt henne på Kolmården.
  
 
Hon äter och växer så det knakar på alla håll och kanter. Rocker just nu storlek 62/68. Vi ska till BVC idag så det ska bli kul att se vikt och längd. Känns som om hon dragit iväg på längden också. Hon har upptäckt sina händer så de får numera spendera mer tid i munnen än utanför. Hon kan också greppa tag och får ett ordentligt tag om armband, hår, handdukar. Men att släppat taget har vi inte lärt oss än. Hon kan rulla upp på sida men har inte rullat runt än. Men det är bara en tidsfråga. 
  
Doris är fortfarande en nöjd tjej, förutom när magen spökar. Måtte det ge sig snart nu när hon är tre månader. Sömnbeteendet är på väg att ändras lite. Hon sover bra på natten - oftast mellan 23-05. Men då är det sedan morgon för henne och dagen börjar alltid med världens leende och skratt. Hon sover sedan ett par gånger om dagen men kortare stunder. Hennes vakenperioder blir allt längre och fler. Underbart! 
Visa fler inlägg