warszawa

Vårdagarna i Warszawa känns som en hel evighet sedan. Fast det bara gått tre veckor ... Jag fick resan dit i födelsedagspresent av min familj. Förväntningarna inför resan var inte så stora, vilket var skönt. Att åka med ett helt öppet sinne istället för att riskera besvikelse för att förväntningarna inte slog in.
Ett ord som ekade i huvudet var dock billigt. Jag hade hört från alla håll och kanter att det skulle vara billigt där. Och det var det. Verkligen billigt. Att äta ute, att shoppa, att fika, att åka kollektivt. Billigt. Vi åt lunch för 20-40 kr/person inkl dryck och bordsservering, och en middag hamnade runt 50 kr/person inkl dryck och bordsservering. Eller som två småflaskor bubbel och tre cola för 28 zloty = 70 kr på en bar. 
 
Vi bodde mitt i centrum. I en privat lägenhet i ett hyreshus med Palace of Culture and Sicence som granne och bra landmärke, och med gångavstånd till allt. 
   
Och nog allt gick vi. Flera mil om dagen. Men vad gjorde det när solen sken och temperaturen visade 25+! Det knoppade överallt och jag tror att stad blir ännu häftigare senare i april/maj när allt blommar. För det är en grön stad med många parker - små och stora gröna andningshål mitt i betongdjungeln.
Staden jämnades med marken under andra världskriget och byggdes upp i exakt samma stil som före kriget. Vilket medför mäktig arkitektur och färgglada hus, och påminner starkt om både Prag, Riga och Budapest. Men skiljer sig också markant från dessa städer. Citykärnan är fin, gemytlig och storslagen med slottet, gamla stan och vackra hus. En härlig känsla med kullerstensgator och gågator. Men den är liten. Pytteliten. Det tar inte lång tid att flanera igenom dessa kvarter och vips står man mitt i ett slitet och grått bostadsområde öga mot öga med de av samhället glömda och utslagna. Jag känner inte samma sug att åka tillbaka hit som jag känner till Prag och Budapest. Är jätteglad över att ha sett staden och den är så värd ett besök! 
   
Torget framför slottet//Slottet
 
 
Slottet//Gamla stan//Gamla stans torg Rynek Starego Miasta
 
  
 
Del av stadsmuren Barbakan//Universtitetet//I Chopins fotspår genom staden  
  
 
Vi tog en promenad över floden Wisla till stadsdelen Praga och shoppade loss på ett köpcenter. Och billigt är det - det kostar runt en tredjedel av svenska priser. Kom hem med två klänningar, en topp, ett par skor och en parfym åt mig för totalt 600 kronor. 
  
 
I en stad där alkoholfria alternativ lyser med sin frånvaro gick jag loss på smarriga milkshakes och lemonades medan mamma och syrran skålade i bubbel. 

gravid vecka 26

Tiden går fort när man brottas med halsbränna, karpaltunnelsyndrom, förlamande trötthet och ryggen från hell. I övrigt är det få biverkningar för tillfället. tycker dock att det räcker väl med de ovan nämnda. Tröttheten är den som mest chockar mig. Att inte orka göra något är svårt att hantera. Att däcka i soffan efter minsta möjliga ansträningen är inte kul. Och jag har svårt att acceptetera det, och jag vet ju att det inte kommer att bli lättare framöver. 
 
Sven-Doris lever rövare typ hela tiden. Så fort jag sätter mig ner sparkas det hejvilt liksom hela nätterna. Mysigt på ett sätt, sjukt skumt på ett annat. 
 
Kroppen
Jag får höra från flera håll att jag har sådan liten mage. Tur att jag ska till barnmorskan snart för koll. :) Jag kommer fortfarande i mina vanliga kläder men det börjar bli lite tajt. Måste nog ut på mammabyx-jakt. 
 
Bäbis
Är cirka 35 centimeter långt och väger ungefär 900 gram. Hen övar på att andas genom att dra in och ut fostervatten genom lungorna, och kan öppna och blunda sina ögon och uppfattar alla ljud och händelser i mammans kropp. Dessutom har balansorganen utvecklats så att barnet kan känna vad som är upp och ner.
 
Storebror
Pratar mer och mer om bäbis för varje dag. Ena dagen är det en lillasyster, nästa dag en lillebror. Kommer med saker/gosedjur/kläder som är för litet för honom och som då bäbis ska få. Han kom hem från dagis före påsk med en bil som han har byggt till bäbis, och som de ska måla tillsammans. ♥

Namn
Vi har fortfarande inte landat i några gemensamma förslag. Det kastas upp namn till höger och vänster här hemma hela tiden. Andreas håller fortfarande fast vid Sven och Doris, och jag vid Irma. Har nyligen också upptäckt Alvar. Favoriter som Ida och Svante hänger också kvar. Klurigt värre det här med namn ... Mellannamnen är lättare. Blir det en flicka är det Maria som gäller och vid en kille Valentin. ♥
Visa fler inlägg