dalatrippen - del II

Från Sollerön är det bara en mil in till Mora. Det blev både en och tre besök där. Bland annat fick jag äntligen besöka Vasaloppsmuseet i Vasaloppets Hus. Deras utställning om Mora-Nisse var bra och intressant, och intressant var även jämförelsen mellan Mora-Nisses utrustnining, kläder och mat och Jörgen Brinks, som vann åren 2010, 2011 och 2012. Jag letade även på pappas resultat i deras enorma databank, och blev själv [återigen] übersugen på att åka själv ... Vi får se - vi får se! 
 
 
Ett museum värt att besöka. 
 
Denna dag vräkte regnet ner i Mora, så när det var fikadags sprang vi genom regnet in till Anders Zorn. Och där blev det glass, lakritskladdkaka och gokaffe. Och span på finfint skåp som, om jag hade ett större kök, skulle passa perfekt i Åkerby. 
Gott både för ögat och magen på Café Zorn.
 
Och bara fem kilometer från Sollerön bor tomten. Med sin fru, nissar, troll(!) och renar. Så klart det blev ett besök på Tomteland. Jag kände inte igen mig från när vi var där när jag och syskonen var små. Men vilket härligt ställe, med den stora sjön, vattenfall och alla små hus att kika in. Elis skrev naturligtvis en önskelista och lämnade den till Tomten, och provsatt släden. 
  
Att undersöka trollmors kökslådor var kul. Här fanns både blommor, spindlar och ormar. Liksom att skriva önskelista till Tomten, som just då inte var hemma. Vi träffade honom senare ute. Vad han önskar sig vet bara han och Tomten ... Sötast denna dag var renkalvarna, som mumsade mossa. 
 
Vi fick regn på oss även denna dag, men hittade en bra lunchbänk hos Hälge, med utsikt över renkavlarna. Men då Elis hade en trotsdag från hell denna dag valde vi att fara tillbaka till stugan där ungen inte hade så stora rymningsytor som på Tomteland. Så det blev ett kort besök även om Elis också hann med att kissa på egen hand för första gången - 20 centimeter från en fikande familj och en frigående höna.  
 

Tidigare publicerade delar från dalatrippen
#1 - - Julle:

Åh, vilken härlig nostalgi! Har bara sagoskimrande minnen från Tomteland. :-)