istanbul: Basarer

I Gamla stan finns två av stans mest kända basarer - den Stora basaren och Kryddbasaren. Och den Stora basaren är ett måste. Inte så mycket för handlandet skull, utan för den färgsprakande, kaotiska och fascinerande upplevelsen.
 
Sifferfakta
• Det är en av världens största byggnader och upptar 61 övertäckta gator.
• 4500 butiker.
• 30 000 försäljare.
• 400 000 besökare dagligen.
• Världens äldsta inomhusmarknad - öppnades år 1461.
• Det finns 22 portar in i basaren.
Inte så trångt som jag trodde det skulle vara och inte var försäljarna lika på som jag trodde de skulle vara. Å andra sidan pratade de direkt med Andreas och inte mig ... Färgexplosionen var magisk - till en början. Sedan blev man lite mätt på det men det är fantastiskt fina grejer man kan köpa. Vi köpte två grytunderlägg och insåg sedan på stan att vi blivit blåsta. Vi betalade 25 TL (100 kr) för två. I en affär på stan köpte vi ett underlägg för 4 TL (16 kr) och senare såg vi också erbjudandet om tre underlägg för 10 TL (40 kr). Jaja ...
 
Ingången till basarens äldsta del. Kaffet serverades med stil och vattenfontänerna (i marmor) har en gång i tiden serverat köpmänner dricksvatten. Helt klart värt ett besök. Vi spenderade kanske två timmar där. Gick i samma gångar flera gånger fast vi inte trodde det var möjligt.
 
Jag gillade Kryddbasaren bättre. Den heter egentligen den egypiska basaren då bygget av den år 1660 finansierades med hjälp av tullavgifter på egyptiska importvaror. Kryddor var här huvudvaran under flera hundra år. I dag är det en turistmarknad där färggranna kryddor trängs med magdansdräkter och turistfezen. Om försäljarna var loja i stora basaren är det inget mot vad de är här. Vilket var så skönt! Att i lugn och ro kunna titta på saker utan att bli "påhoppad" - det gillar jag.
Andreas köpte en faz till sig och en till Elis. Jag köpte jasminblomste och turkish delight. Kryddbasaren är mycket mindre än Stora basaren. Vi var där en timme och det var alldeles lagom. Verkligen värt ett besök!
#1 - - Julle:

Blev lite kär i lamporna!