saffransbullar med vit choklad-kräm
1 g saffran (2 påsar) + 2 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
10–11 dl vetemjöl
Fyllning
ca 150 g vit choklad, riven
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
Garnering
smör
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 24 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. (Vi hade 175 grader med varmluftsugn).
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–13 min. (Vi körde 10 min vilket var perfekt).
5.Låt dem svalna på en plåt eller galler. Om du ska servera dem direkt så pensla med smält smör medan de är varma och doppa dem i strösocker. Om de ska ätas senare, smöra och sockra dem då. De går bra att frysa också.