Edinburgh - new in

Tänk att det fortfarande finns saker att upptäcka i stan - efter alla dessa år. Nu blev det en busstur till havet och en tur till underjorden ...  
 
Under 1500-talet var Mary King's Close den största handelsgatan i staden. Close betyder "gata där man bodde" och löpte från Royal Mile ner mot Princess Street som på den tiden var en sjö (Nor Loch). Senare kom Mary King's Close och närliggande closes att byggas över. Gatorna täcktes över och där himlen brukade vara fanns nu golvet till City Chambers. Och enligt skotsk lag får man inte bo under markytan varpå alla fick lämna sina hus och flytta. Och alla är lämnat som det en gång var under 1600-1700-talet när invånarna började evakueras. Det var trånga och sluttande gator, det var kostall och hus med kök och tapeter(!). En otroligt bra och intressant tur till det glömda Edinburgh. En tur som jag verkligen rekommenderar!
 
Leith
Leith är Edinburghs hamnområde, och var fram till 1920-talet en egen stad. Då slogs man ihop med Edinburgh. Här finns hamnar både för frakt- och kryssningsfartyg. Och fina promenadområden längs kanalen. Området håller på att rustas upp och hippa restauranger, pubar och butiken dyker upp vägg i vägg med slummen och den skitiga fattigdom som finns. Här ligger också köpcentrat Oceans Terminal, vilket även är hem åt Royal Yacht Britannia. Det är drottning Elisabehts båt som pensionerades för flera år sedan och har blivit ett av Storbritanniens största turistmål. Folk vallfärdar hit för att få gå ombord och se hur de kungliga har rest över världens hav. Vi gick aldrig ombord, utan nöjde oss med att se båten från restaurangen. 
 
Bussen till Leith tar tio minuter och man åker bland annat förbi svenskgatan - där utvandrade svenskar samlas på högtider och där även svenska affären finns. 
 
Längs kanalen fick jag nederländska vibbar. Så fint! 
Royal Yacht Britannia.