istanbul: Gamla stan

Vi bodde mitt i gamla stan. Såg Topkapi-palatset från hotellrummet och hade tre minuters gångväg till Hagia Sofia och Blå Moskén. Jag & Andreas valde bort palatset och Hagia Sofia - vi hade inte lust att köa flera timmar för att komma in.
 
  
Hagia Sofia
 
Blå Moskén besökte vi på vår första dag i stan, i väntan på hotellrummet. Vi var faktiskt där redan innan moskén öppnade.
Moskén stod klar 1616 och har sex minareter. Enligt legenden bad Sultan Ahmed om en minaret krönt av altin (guld) men arkitekten trodde att han ville ha alti (sex) minareter. Sultanen blev dock nöjd då ingen annan moské än den stora i Mecka har sex minareter.
  
Blå moskén är dess smeknamn och kommer från det blå kaklet inne i byggnaden. Alla kvinnor var beslöjade inne i moskén, vi som inte hade någon slöja fick låna vid entrén. Och alla var skolösa där inne. Man fick en platspåse att lägga sina skor i.
Verkligen värt ett besök även för den icke-religiösa. Magiskt kakel som är svårt att titta sig trött på. Det som störde mig var bristen på respekt hos en del övriga besökare. Som kastade av sig slöjan, som  Gratis entré.
 
Alldeles i närheten av Blå moskén ligger Basilikacisternen. En underjordisk vattenreservoar byggdes år 532 för att säkra tillgången på färskvatten i såväl krig som fred. Den rymde 80 miljoner liter vatten.
Cisternen är 140 meter lång och 78 meter bred. Dess tak vilar på 336 marmorpelare som alla är 9 meter höga. De står i 12 prydliga rader om 28 pelare. Här hålls i dag konserter och används även för filminspelningar. Två av pelarna är uppochnedvända Medusahuvuden, som har hämtats från äldre grekiska byggnader.
Så coolt ställe. Så värt ett besök! Vi var där vid 11-tiden och behövde inte köa för att gå in. Kostar 20 TL (80 kr) i entré.
 
[Första delen publicerades 9/10]